Tekne Bakımı

  • Blog
  • Tekne Bakımı
Details
  • Tekne Ekspertiz Hizmetleri

05.07.2023

Tekne Bakımı

Teknede görev yapmaya başlayan mühendislerin ilk hedefi, tekneyi, ekipmanları, sistemleri tanımak ve tüm bunlar için bir planlı bakım takvimi oluşturmaktır. Tabii bu süreç, tekneyi tanımakla geçen belirli bir zamana yayılsa da teknenin hangi durumda, pozisyonda veya mevsimde olduğuna göre değişkenlik gösterebilir. Bu kompleks sistemin işletimi, analizi ve tüm değerlendirmeleri, bakım periyotları ve bu bakım periyotlarının teknenin işleyişine adapte edilmesiyle sağlanır.

Çamaşır makinesi, ana makine, pompa ve hatta bakıma ihtiyacı olmadığını düşündüğümüz çoğu eğlence ekipmanın bile kullanım kılavuzunda bakım diye bir bölüm vardır. Bu bölümde hangi periyotlarla neyi kontrol edeceğimiz ve hangi bakımları uygulayacağımız belirtilir. Tabii ki tüm bu donanımlar çoğu zaman yalnız başlarına çalışmadıklarından ve diğer donanımlarla bir sistem oluşturduklarından bakım ve kontroller bu sistem yapıları gözetilerek değerlendirilir. Bu aşamada yapılması gereken, genellikle çoğu teknede benzer yapıda olan ancak tasarımsal ya da yapısal farklılıklar içeren bu sitemleri kendi tekneniz için çok iyi gözlemlemek ve tanımaktır.

Birçok tekne sahibinin erişmekte zorlandığı belge ve kaynakların yol gösterdiği; karina, yelken donanımları, tesisat bakımları gibi bazı diğer konu başlıkları da mevcut. Teknenin sisteminde bulunan ancak, bu sistemlerle ilgili tekne sahiplerine tersaneden bilgiler veya genel kullanım ve bakım kılavuzları gibi rehber dokümanlar verilse de hem bu belgelerin içeriği kullanıcıyı tam olarak kullanıcıyı tatmin etmediğinden hem de zaman içinde tekne el değiştirdiğinde kaybolup gittiğinden, tekne kullanıcıları bu konularda dışarıdan görüş veya destek istemek durumunda kalır. Bu konuları bakım takvimimize dahil ederken, üreticilerin yazılı tavsiyelerine erişmek çok önemlidir.

Tekne sistem ve donanımlarının, bakım ve kontrollerinden bahsedeceğimiz bu yazı dizisinde, hem planlı bakımı teknelerinin yönetimine uyarlamak isteyen tekne sahipleri için bir bakış açısı sunmak hem de ilk kez tekne sahibi olacaklara bir önbilgi sağlamak istiyoruz. Tekneye harcanan emeklerin güven ve huzur getirmesi umuduyla.

Murat Can Atmaca (Hazırlayan)

Özgeçmiş; 2017 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisi bölümünden mezun olduktan sonra Uzakyol Vardiya Mühendisi ehliyetini alarak denizcilik hayatına başladı. Kuru yük gemisinde vardiya mühendisi, özel motor yatlarda baş mühendis olarak görev yaptı. Şu anda TÜV AUSTIA Marine firmasında Sörveyör olarak görevini sürdürmektedir.